Hernia in de onderrug

Een hernia in de onderrug (latijn: Hernia Nuclei Pulposi, HNP) komt vaak voor. In dit artikel leest u wat een HNP is, welke klachten kan het geven en of de klachten die u in de voet heeft te maken kunnen hebben met een HNP.

De wervelkolom en het ruggenmerg

De wervelkolom is een opeenstapeling van wervels die het wervelkanaal omsluiten. In dit wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg ontspringen de zenuwbundels gevuld met zenuwvezels. Deze zenuwbundels verlaten het ruggenmerg via de wortelkanalen ter hoogte van de tussenwervelschijven. De functie van de zenuwvezels is tweeledig:

  1. Geleiding van elektrische impulsen vanuit de hersenen naar de spieren, waardoor de spieren zich kunnen aanspannen en ontspannen.
  2. Geleiding van impulsen vanuit de gevoelszintuigen naar de hersenen.

Karakteristieke klachten bij een hernia in de onderrug

Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die zorgen voor de beweeglijkheid van de wervel en kunnen schokken en stoten opvangen. In het geval van een HNP is deze tussenwervelschijf beschadigd en puilt deze uit in het wervelkanaal. Deze uitpuiling (Latijn: hernia) kan de nabijgelegen zenuwvezels afknellen en vervolgens de karakteristieke klachten geven, zoals:

  • Pijn in de benen;
  • Doofheid in de benen;
  • Een tintelend gevoel;
  • Verlammingsverschijnselen van de beenspieren.

Voetklachten bij een hernia in de onderrug

Een HNP hoeft niet altijd klachten te geven en hoeft zeker niet altijd geopereerd te worden. Met goede instructies, houdingsadviezen en oefeningen kunnen klachten vaak goed verholpen worden. Uw (register) podoloog of podotherapeut kan u hierbij ook zeker van dienst zijn. Door het maken van een steunzool op maat kunnen we de stand van de rug beïnvloeden en op deze manier ook invloed uitoefenen op de HNP.

Vind een praktijk

Is er bij u een hernia geconstateerd en/of heeft u doofheid, een prikkelend gevoel of een tintelend gevoel, aarzel dan niet om één van onze Podozorgers te bezoeken. Zij kunnen via een uitgebreid onderzoek bepalen wat de oorzaak van uw klachten is en kunnen dan, eventueel in samenwerking met andere zorgverleners zo snel mogelijk de juiste behandeling starten.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu