Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Ria

“Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

Hoe zit het eigenlijk met uw voetenkennis?

Doe de voetenquiz!

We gebruiken dagelijks onze voeten om te staan, te lopen, te fietsen, auto te rijden en om mee te sporten. Maar we denken niet altijd na over wat er aan het uiteinde van ons lichaam zit. Hoe staat het eigenlijk met uw kennis van voeten?

We hebben negen vragen voor u bedacht om uw voetenkennis te testen. Kunt u alle vragen beantwoorden? We hebben onze Podozorgers dezelfde vragen voorgelegd en gevraagd hun antwoord toe te lichten. Bovendien geven ze u nog nuttige tips. U kunt uw antwoorden dus meteen controleren. Doe mee en test uw voetenkennis!

Vragen

1. Hoe voorkom ik een ingegroeide teennagel?

  1. Door ze recht af te knippen
  2. Door ze ietwat rond af te knippen
  3. Door ze kort af te knippen
Antwoord vraag 1

Het juiste antwoord is A. Teennagels die te kort geknipt zijn, kunnen juist ingroeien omdat te korte nagels de omliggende huid ruimte geven om te groeien. Vaak zie je dat de huid over de nagel heen gaat groeien. Dit kan heel pijnlijk zijn, zeker als de schoen teveel druk geeft. Het allerbeste is om de nagels niet te kort af te knippen en ze recht af te knippen.

Als u een ingegroeide nagel heeft, ga er dan niet zelf mee lopen prutsen. U loopt het risico op infectie als u het verkeerd doet. Wij adviseren u in dat geval naar een pedicure te gaan.

2. Wanneer zijn voeten op zijn grootst?

  1. In de morgen bij het opstaan
  2. Aan het einde van de dag
  3. Als ze nat zijn
Antwoord vraag 2

Het juiste antwoord is B. In de loop van de dag zwellen de voeten wat op. Als gevolg van de zwaartekracht, zakt het vocht in de benen naar beneden. Als je wat ouder wordt, blijft het vocht langer in de benen. Hierdoor worden de voeten wat dikker. Ook zakken de voeten een beetje door omdat ze belast worden. Hierdoor worden ze dus wat langer. Daarom is juist het einde van de dag het meest geschikte moment om schoenen te kopen!

3. Hoe lang duurt het voordat nieuwe schoenen zijn ingelopen?

  1. Ze hoeven niet ingelopen te worden
  2. Na een dag
  3. Na een week intensief dragen
Antwoord vraag 3

Het juiste antwoord is A. Schoenen inlopen zoals dat vroeger moest met die harde leren schoenen is verleden tijd. Als de schoenen bij het passen in de winkel al niet lekker zitten, dan gaan ze nooit lekker zitten. Probeer de perfecte pasvorm voor uw voeten te vinden en doe dit aan het einde van de dag. Bepaal met een gespecialiseerde schoenverkoper wat de breedte- en lengtemaat van uw voet is. Pin u echter niet vast aan een getal. Per merk kan de pasvorm immers verschillen. Het is trouwens opvallend dat mensen die altijd te kleine schoenen dragen, een schoen in de juiste maat als te ruim ervaren.

4. Welke schoenen zijn het slechtst voor de voeten?

  1. Ballerina flatjes
  2. Pumps met een puntige neus
  3. Slippers
Antwoord vraag 4

Het juiste antwoord is C. In de categorie slechte schoenen zijn slippers toch echt de winnaar. En weet u waarom? Slippers zijn eigenlijk helemaal geen schoenen. Ze bieden helemaal geen steun. Ze zorgen ervoor dat de voet wordt overbelast omdat deze harder moet werken om stabiliteit te krijgen. Daarnaast missen ze een belangrijk kenmerk wat schoenen wel bieden, namelijk bescherming.

5. Hoe lang mag ik slippers dragen?

  1. Op vakantie de hele dag
  2. Alleen aan de waterkant
  3. Liever nooit
Antwoord vraag 5

Natuurlijk kunt u wel slippers dragen. Maar laten we zeggen dat ieder type schoeisel voor een bepaalde functie gemaakt is. Kies de juiste momenten uit voor het dragen van slippers. Bijvoorbeeld op de camping in het douchegebouw en ze zijn natuurlijk ideaal voor bij het zwembad. Slippers helpen namelijk voorkomen dat u voetschimmel oploopt!

6. Bij welke lengte van de hak zijn hoge hakken te hoog?

  1. Ongeveer 3,5 cm
  2. Rond de 5 cm
  3. 6,5 cm of meer
Antwoord vraag 6

Het juiste antwoord is A. Dit onderwerp zorgt bij de dames altijd voor een teleurstelling. Het feit is dat veel vrouwen bij ons komen met klachten. Een te hoge hak kan namelijk klachten geven in de knie, enkel of voorvoet. Uit onderzoek is gebleken dat bij vrouwen die meer dan 40 uur per week hakken dragen van 3,5 cm of hoger er in twee jaar tijd wel degelijk negatieve veranderingen optreden in het lichaam. Zo worden de kuitspieren korter maar ze gaan ook anders lopen, nemen kortere passen. Al die veranderingen en de instabiliteit van hoge hakken maken het risico op blessures veel groter. Alles boven de 3,5 cm beschouwen wij als te hoog.

7. Wat gebeurt er met de voeten van een vrouw tijdens de zwangerschap?

  1. Er gebeurt niets met de voeten
  2. De voeten worden groter
  3. De voeten worden gevoeliger
Antwoord vraag 7

Het juiste antwoord is B. In de praktijk merken wij dat aanstaande en kersverse moeders zich vaak niet kunnen voorstellen dat naast een veranderde kledingmaat ook de maat van hun voeten is veranderd als gevolg van de zwangerschap.

Duitse onderzoekers ontdekten dat de voet zowel in lengte als in breedte toeneemt bij zwangerschap. De voeten worden groter om drie redenen:

  1. Het lichaam en dus ook de voeten houden meer vocht vast tijdens zwangerschap;
  2. Het zwangerschapshormoon relaxine maakt bovendien alle banden in het lichaam slapper, dus ook de banden in de voet;
  3. In combinatie met de zwangerschapskilo’s zakt de voet tijdens de zwangerschap door.

8. Wie hebben de meeste platvoeten?

  1. Ouderen
  2. Zwangere vrouwen
  3. Baby’s
Antwoord vraag 8

Het juiste antwoord is C, want alle baby’s hebben platvoeten. Babyvoetjes zijn nog slap en de voetgewelven zijn nog niet gevormd. De voetgewelven worden gevormd tijdens de groei in de jeugd.

9. Waarom hebben patiënten met diabetes meer voetzorg nodig?

  1. Zij hebben meer last van eelt
  2. Zij hebben verminderd gevoel in de voeten
  3. Ze hebben meer kans op botbreuken
Antwoord vraag 9

Het juiste antwoord is B. Een diabetische voet heeft meer zorg nodig omdat bij diabetes de zenuwen in de voet beschadigd kunnen zijn. Hierdoor voelt de patiënt minder goed of er iets beschadigd is, of er een sok dubbel zit of dat er een steentje in de schoen zit. Diabetespatiënten merken vaak ook niet op dat een wondje op de voet geïrriteerd of ontstoken is. Voorkomen is echt beter dan genezen want als de voetzorg wordt verwaarloosd, ontstaat er een vergroot risico op amputatie.

En, hoe zit het met uw voetenkennis?

Hebben onze registerpodologen u nog iets kunnen leren?

Vanzelfsprekend zijn de uitkomsten van deze voetenkennistest geen vervanging voor persoonlijk onderzoek door een podoloog. Heeft u twijfels of vragen over uw voeten of houding, bezoek dan een (register) podoloog van Podozorg bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.